Mustaviinimarja- eli mustaherukkapensaita löytyy luultavasti kaikkein eniten suomalaisilta pihoilta omenapuiden lisäksi.
Pienestä lapsesta asti meille iskostetaan päähän, kuinka terveellistä mustaherukka on ja kun flunssa iskee niin kuuma mustaherukkamehu parantaa sen.
Nuo opit ovat kyllä menneet minullekin niin hyvin perille, että ensimmäiset pensaat, jotka ilmestyivät tontille olivat juuri mustaviinimarjapensaita. Nyt niitä on kymmenisen kappaletta ja siitä riittää kyllä hyvin satoa pakkaseen. Herkullisinta on tietenkin käydä napsimassa isoja, meheviä mustaherukan marjoja suoraan puskista syksyllä. Yleensä teen niistä myös hilloa, mehua tai pakastan suoraan kokonaisina pakastimeen.
Pienestä lapsesta asti meille iskostetaan päähän, kuinka terveellistä mustaherukka on ja kun flunssa iskee niin kuuma mustaherukkamehu parantaa sen.
Nuo opit ovat kyllä menneet minullekin niin hyvin perille, että ensimmäiset pensaat, jotka ilmestyivät tontille olivat juuri mustaviinimarjapensaita. Nyt niitä on kymmenisen kappaletta ja siitä riittää kyllä hyvin satoa pakkaseen. Herkullisinta on tietenkin käydä napsimassa isoja, meheviä mustaherukan marjoja suoraan puskista syksyllä. Yleensä teen niistä myös hilloa, mehua tai pakastan suoraan kokonaisina pakastimeen.
Mustaherukka on puutarhamarjojen C-vitamiinikuningas, jo 50 g riittää
täyttämään päivittäisen C-vitamiinin tarpeen. Mustaherukassa on myös
runsaasti E-vitamiinia, K-vitamiinia ja kuituja. Mustaherukan siementen
rasvahappokoostumuksen uskotaan suojaavan erilaisilta verisuonitaudeilta
ja auttavan atooppisissa ihotulehduksissa, PMS:ssa, sokeritaudissa,
MS-taudissa ja alkoholismissa. Mustaherukoilla uskotaan myös olevan
naisten hormoni-tasapainoa säätelevä vaikutus.
Mustaherukka herkku
Täyte:
3 kananmunan valkuaista
7 rkl sokeria
1 rkl piparminttujauhetta
1 dl kermaa
5 rkl turkkilaista luomujogurttia
3 kananmunan valkuaista
7 rkl sokeria
1 rkl piparminttujauhetta
1 dl kermaa
5 rkl turkkilaista luomujogurttia
3 liivatelehteä
3 rkl sitruunatiivistettä
3 rkl vettä
3 rkl sitruunatiivistettä
3 rkl vettä
Päälle:
Mustaherukoita
Kinuskiraidat
Mustaherukoita
Kinuskiraidat
Teen ensin pohja. Sulata voi ja lisää siihen myslit, kaurahiuleet ja täysjyvävehnäjauhot. Painele massa piirakkavuoan pohjalle ja paista 100 asteessa n. 10min. Laita pohja jäähtymään.
Täytteen tekeminen kannattaa aloittaa laittamalla liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Riko ja erittele kananmunan valkuaiset keltuaisista. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaiset ja sokeri. Kun seos on marenkisen paksua, se on valmista. Lisää mausteeksi piparminttujauhetta tai -uutetta. Laita seos jääkaappiin. Vatkaa sillä välin kerma vaahdoksi. Sekoita kerma ja marenkiseos yhteen ja lisää vielä muutama lusikallinen turkkilaista luomujogurttia sekaan.
Laita kattilaan vesi ja sitruunatiivistettä. Kiehauta se nopeasti ja lisää valutetut liivatelehdet. Anna jäähtyä hetken, että seos viilenee hieman. Lisää se sitten täytteeseen varovasti sekoittaen esim. puukauhalla. Kaada seos viilentyneen pohjan päälle ja laita hetkeksi jääkaappiin.
Tee kinuskikastike ja anna sen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Ota piirakan pohja pois jääkaapista ja ripottele kokonaisia, mieluiten tuoreita mustaherukoita täytteen päälle runsaasti. Tee kinuskikastikkeella paljon raitoja mustaherukoiden päälle ja peitä koko komeus tuorekelmulla. Anna hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai vaikka yön yli, että täyte ehtii hyytymään.
Tee kinuskikastike ja anna sen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Ota piirakan pohja pois jääkaapista ja ripottele kokonaisia, mieluiten tuoreita mustaherukoita täytteen päälle runsaasti. Tee kinuskikastikkeella paljon raitoja mustaherukoiden päälle ja peitä koko komeus tuorekelmulla. Anna hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai vaikka yön yli, että täyte ehtii hyytymään.
Kinuski
1 dl kermaa
1 - 1 1/2 dl fariinisokeria
50 g voita
Laita kaikki ainekset paksupohjaiseen kattilaan ja keitä niin pitkään kunnes kastike paksunee. Kinuski on valmista kun pudotat yhden tipan lasiin, joka on täynnä kylmää vettä, eikä se enää leviä vaan pysyy tiiviisti kasassa. Anna jäähtyä.
Kinuskiset mustaherukkapalat
Tee kinuski yllä olevan ohjeen mukaan. Ota iso pala leivinpaperia ja asettele se jollekin pakastusta kestävän astian pohjalle. Ripottele mustaherukoita tiiviisti leivinpaperin päälle. Ota vielä hieman lämmin kinuski ja kaada se mustaherukoiden päälle, niin että siitä tulee yhtenäinen levy. Laita astia pakastimeen muutamaksi tunniksi. Leikkaa jäätyneestä levystä pitkiä hieman kolmiomaisia paloja ja nauti välittömästi.
Vinkki! Lisää mustaherukkahilloon muutamia lehtiä piparminttua ja saat mahtavan makuyhdistelmän, joka käy hyvin mm. täytekakkuihin ja torttuihin.