Inspiroivia hetkiä toivottaen, Heidi

Oliko ensin muna vai kana? Tässä tapauksessa se oli muna, koska lähdin rakentamaan tätä blogia raaka-aine tarinoista. Jokainen minun silmissäni erityisen aseman saanut raaka-aine esitellään omana aiheenaan ja niiden takaa löytyy suosikki ruokaohjeitani. Minusta kuva on myös puoliruokaa, joten noudatan omaa näkemystäni myös ruokakuvissa. Toivon, että löydät itsellesi jotain hyvää ja inspiroivaa tästä blogista!

perjantai 21. syyskuuta 2012

Punajuuri

Punajuuri, mikä ihana tuttavuus! 

Kasvatin viime vuonna punajuurta ensimmäisen kerran ja se kannatti, vaikka ne eivät kasvaneetkaan ihan kaupan punajuurien kokoisia. Säästelin niitä joulupöytään ja tein niistä herkullista punajuuri-vuohenjuustopaistosta. Se teki niin hyvin kauppansa, että siitä taitaakin tulla joka vuotinen traditio. Itse en käytä oikeastaan ollenkaan punajuuri-etikkasäilykettä. Parasta on tuore punajuuri.

Vaikka punajuuren värin kanssa saa olla aika varovainen (varsinkin valkoisilla pinnoilla), niin sen ei pidä antaa estää käyttämästä tätä upeaa juuresta. Punajuuren purppuran punainen väri kertoo tärkeistä bioaktiivisista aineista, jotka toimivat elimistömme suoja-aineina. Tämä värin uskotaan myös kohottavan mielialaa! 

Punajuuri sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Vitamiineista punajuuresta löytyy A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia, jonka saanti suomalaisessa ruokavaliossa on vähäistä. Folaatti vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan. Kaiken kaikkiaan suosittelen punajuurta oikein paljon! En yhtään ihmettele, miksi se on trendikäs kasvis tällä hetkellä ruoanlaitossa.

Punajuuri-vuohenjuustopaistos

3-5 punajuurta
1 rkl öljyä
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa
(1 rkl timjamia)
1 pkt vuohenjuustoa

Tarjoiluun:
balsamicosiirappia

Kuori ja lohko punajuuret. Asettele punajuuret laakeaan paistoastiaan. Lorauta joukkoon öljy ja ripottele suola ja mustapippuri punajuurien päälle ja sekoita hieman.

Kypsennä punajuuria 200 asteessa noin 30 minuuttia. Leikkaa vuohenjuusto viipaleiksi ja ota paistos pois uunista. Levitä vuohenjuusto punajuurien päälle ja ripottele vielä timjamia päälle, jos haluat. Laita paistos vielä 10 minuuttiksi uuniin, niin että vuohenjuusto saa kauniin kullankeltaisen värin. Koristele balsamicosiirappi viiruilla ja tarjoile heti.