Varma syksyn merkki; omenat alkavat tippua puista!
Täytyy tunnustaa, että en ole ollut kovin aktiivinen meidän kahden omenapuun kanssa. Joskus omeniin on iskenyt joku tauti ja joskus melkein ne kaikki ovat syötäviä. Tykkään silti tehdä muutaman kerran syksyssä perinteistä omenapiirakkaa. Olen myös alkanut keksimään uusia ohjeita, joihin voin hyödyntää tuota niin perinteisen makuista omenaa.
Täytyy tunnustaa, että en ole ollut kovin aktiivinen meidän kahden omenapuun kanssa. Joskus omeniin on iskenyt joku tauti ja joskus melkein ne kaikki ovat syötäviä. Tykkään silti tehdä muutaman kerran syksyssä perinteistä omenapiirakkaa. Olen myös alkanut keksimään uusia ohjeita, joihin voin hyödyntää tuota niin perinteisen makuista omenaa.
Syksyinen omenakinuskikakku
Kakkupohja:
Mittaa laseihin esim. neljä kananmunaa. Laita sitten toiseen samanlaiseen lasiin 2/3 tuosta mitasta sokeria. Ota kolmas lasi ja mittaa siihen saman verran vehnäjauhoja kuin ensimmäisessä lasissa on kananmunia. Lisää vielä pari teelusikkaa leivinjauhetta vehnäjauhoihin.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää siivilän läpi vehnäjauho-leivinjauheseos varovasti sekoittaen. Voitele voilla kakkuvuoka (voi olla esim. piirakkavuokakin) ja levitä ympäri vuokaa korppujauhoja, niin että koko pohja ja reunat ovat sen peitossa. Kaada koko seos vuokaan ja paista uunissa 175 asteessa n. 30 minuuttia.
Mittaa laseihin esim. neljä kananmunaa. Laita sitten toiseen samanlaiseen lasiin 2/3 tuosta mitasta sokeria. Ota kolmas lasi ja mittaa siihen saman verran vehnäjauhoja kuin ensimmäisessä lasissa on kananmunia. Lisää vielä pari teelusikkaa leivinjauhetta vehnäjauhoihin.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää siivilän läpi vehnäjauho-leivinjauheseos varovasti sekoittaen. Voitele voilla kakkuvuoka (voi olla esim. piirakkavuokakin) ja levitä ympäri vuokaa korppujauhoja, niin että koko pohja ja reunat ovat sen peitossa. Kaada koko seos vuokaan ja paista uunissa 175 asteessa n. 30 minuuttia.
Kinuskiomenakuorrute:
Pilko omenat ja ota siemenkodat pois. Tee kinuskikastike ja lisää omenan palat kinuskikastikkeeseen. Anna omenoiden pehmetä hetken kiehuvassa kinuskissa. Jäähdytä hyvin.
Ota kakkupohja pois uunista ja anna sen jäähtyä hetken. Kumoa se voipaperille, jossa on hieman sokeria pinnalla. Anna jäähtyä vielä hetki ja leikkaa kakkupohja sitten puoliksi.
Vatkaa kermaa (2dl) vaahdoksi. Kostuta maidolla kummatkin kakkupohjan puolet. Levitä alimmaiseen kakkupohjaan mustaherukka-piparminttuhilloa niin, että koko pohja peittyy. Levitä hillon päälle kermavaahto. Laita kostutettu kansi kakun päälle.
Vatkaa kermaa (2dl) vaahdoksi. Kostuta maidolla kummatkin kakkupohjan puolet. Levitä alimmaiseen kakkupohjaan mustaherukka-piparminttuhilloa niin, että koko pohja peittyy. Levitä hillon päälle kermavaahto. Laita kostutettu kansi kakun päälle.
Herkuttele syysiltoina takkatulen lämmössä.