Inspiroivia hetkiä toivottaen, Heidi

Oliko ensin muna vai kana? Tässä tapauksessa se oli muna, koska lähdin rakentamaan tätä blogia raaka-aine tarinoista. Jokainen minun silmissäni erityisen aseman saanut raaka-aine esitellään omana aiheenaan ja niiden takaa löytyy suosikki ruokaohjeitani. Minusta kuva on myös puoliruokaa, joten noudatan omaa näkemystäni myös ruokakuvissa. Toivon, että löydät itsellesi jotain hyvää ja inspiroivaa tästä blogista!

perjantai 21. syyskuuta 2012

Selleri

Varsiselleriä olen nyt parina kesänä laittanut tohkeissani kasvamaan, ehkä vähän liikaakin! Esikasvatan noin yhden pussillisen sellerin siemeniä ja satoa tulee todella paljon! Syksyn mittaan onkin paljon työtä kun kerää satoa ja pikkoo sellerit kuivatukseen sekä pakkaseen. 

Selleriä on helppo kasvattaa. Kunhan taimet on saanut keväällä kasvatettua yli 10 cm pituisiksi, ne voi istuttaa huoletta maahan. Taimien väliin kannattaa jättää ainakin 5 cm väliä, koska ne kasvavat kiitettävästi kesän aikana. 

Selleriä voi pitää maassa aika pitkälle syksyyn, itse kerään sen vasta suurinpiirtein syyskuun lopussa maasta. Selleristä voi hyödyntää juuria lukuun ottamatta kaiken, varren ja lehdet. Se käy hyvin myös raakana esim. salaatteihin.




Sellerin makuun tottuu aika nopeasti. Nuorempana en voinut sietää selleriä, mutta nykyään minuun iskee sellerihimo aina kesäisin. Sellerillä myös saa turvotuksen nopeasti pois, koska sillä on nesteitä ja kuona-aineita poistava vaikutus. Se myös laskee verenpainetta, sisältää runsaasti antioksidantteja, mineraaleja ja vitamiineja sekä on kuiturikas kasvis. Jos harrastaa smoothieita, niin niihin selleri on erinomainen raaka-aine! Itse tykkään käyttää selleriä lisukkeena varsinkin kalaruokiin.