Valkosipulin uskomaton terveellisyys koukuttaa minua, samoin kuin sen maku, jolla viimeistelen useimmat ruokani.
Keräsin juuri kolmannan vuoden valkosipulit maasta ja en ollut koskaan nähnyt niin kookkaita valkosipulin kynsiä! Otin talteen myös niiden päässä olevat sarjakukinnot, joiden itusilmut erittelin ja osan laitoin takaisin maahan uutta kasvamaan ja osan säilöön tulevaisuuden varalle.
Koska nämä itusilmut ovat niin pieniä, niin niistä saa satoa vasta kahden kasvukauden päästä. Niinpä syys-lokakuussa laitan maahan vielä noiden isojen (kolmannen vuoden) valkosipuleiden kynsiä, joista pitäisi tulla valmista satoa jo ensi syksynä. Keräsin pois myös toisen vuoden valkosipulit.
Koska nämä itusilmut ovat niin pieniä, niin niistä saa satoa vasta kahden kasvukauden päästä. Niinpä syys-lokakuussa laitan maahan vielä noiden isojen (kolmannen vuoden) valkosipuleiden kynsiä, joista pitäisi tulla valmista satoa jo ensi syksynä. Keräsin pois myös toisen vuoden valkosipulit.
Pääsyy, miksi aloimme kasvattamaan valkosipulia oli kaupan hyllyillä notkuvat Kiinalaiset valkosipulit (Suomalaisia tuskin löysin koskaan, saati sitten luomuna). Ei kiitos! Kun kasvattaa nämäkin omassa maassa niin tietääpähän ainakin, että on parhainta laatua.
Muutama sana vielä valkosipulin terveysvaikutuksista. Uudemmat tutkimukset ovat osoittaneet valkosipulilla olevan antibakteerista ja sienitauteja torjuvia vaikutuksia. Yksi valkosipulin kynsi vastaa antibakteeriselta teholtaan noin yhtä prosenttia penisilliinin tehosta. Valkosipulia on käytetty perinteisesti helpottamaan yskää, vilustumista, limakalvontulehdusta (katarria) ja nuhaa. Koska flussakausi on taas alkanut, pitääkin ottaa taas tämän upean rohdon päivittäiseen käyttöön!