Inspiroivia hetkiä toivottaen, Heidi

Oliko ensin muna vai kana? Tässä tapauksessa se oli muna, koska lähdin rakentamaan tätä blogia raaka-aine tarinoista. Jokainen minun silmissäni erityisen aseman saanut raaka-aine esitellään omana aiheenaan ja niiden takaa löytyy suosikki ruokaohjeitani. Minusta kuva on myös puoliruokaa, joten noudatan omaa näkemystäni myös ruokakuvissa. Toivon, että löydät itsellesi jotain hyvää ja inspiroivaa tästä blogista!

sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Kananmunat

Sattuneesta syystä, minun oli lisättävä kananmunat yhdeksi pääotsikoksi. Sen jälkeen kun hankimme viisi kanaa ja ne alkoivat munia, munia on riittänyt enemmän kuin tarpeeksi ja niistä saa erinomaista proteiinipitoista ruokaa.  

Mainitsemattakin on selvää, miten eksoottiselta joskus tuntuu hakea omat kananmunansa takapihalta ;) Ja voi sitä lasten riemua kun he hoitavat kanoja. Mielenkiintoisia elukoita, ei niin tyhmiä ollenkaan mitä luullaan. Silloin tällöin päästän ne myös vapaaksi ja eivätkä ne ole ikinä karanneet minnekään. Siinä ne pysyvät pihapiirissä hyvin ja ovat myös aika sosiaalisia. Tulevat aina sinne hommaamaan, missä muutkin ovat. 


Kanat syövät melkein mitä tahansa. Onkin kiva tunne kun kaikki ruoantähteet menevät suoraan hyötykäyttöön kanoille! Myös kananmunien kuoret "kierrätetään" takaisin kanoille, koska ne saavat niistä kalkkia, eikä niin tarvitse sitä erikseen ostaa kaupasta. Kasvimaaltakin saa niille paljon ravintoa. Olen esimerkiksi huomannut, että voikukan lehdet ovat niiden herkkua. Ruoantähteiden lisäksi kanoilla pitää olla munintarehua, jota niille annetaan päivittäin. Raikasta vettä pitää olla myös aina saatavilla. 


Kanat ovat viihtyneet kesän niille rakennetussa häkissä ja talveksi ne menevät sisätiloihin "kanalaan". Laitan myöhemmin kuvia siitä, kun saadaan se täysin valmiiksi. Jos joku innostuu tästä suhteellisen helppohoitoisesta omavaraisuutta lisäävästä harrastuksesta niin lisätietoa löytyy Munanetistä.

Otimme myös näiden munintaan erikoistuneiden hybridikanojen (yksi muna per päivä) lisäksi kääpiö-kochinin tipuja kahdeksan kappaletta. Tiput ovat olleet sijaismajoituksessa leikkimökissä nyt muutaman viikon, kunnes ne voidaan siirtää isojen kanojen kanssa samaan talviasuttavaan kanalaan. Vielä on hieman epäselvää, mitä kananhoito tulee olemaan talvipakkasilla, kun auraan ensin tieni tuonne tontin perälle saakka ja käyn ruokkimassa ne päivittäin...