Inspiroivia hetkiä toivottaen, Heidi

Oliko ensin muna vai kana? Tässä tapauksessa se oli muna, koska lähdin rakentamaan tätä blogia raaka-aine tarinoista. Jokainen minun silmissäni erityisen aseman saanut raaka-aine esitellään omana aiheenaan ja niiden takaa löytyy suosikki ruokaohjeitani. Minusta kuva on myös puoliruokaa, joten noudatan omaa näkemystäni myös ruokakuvissa. Toivon, että löydät itsellesi jotain hyvää ja inspiroivaa tästä blogista!

maanantai 3. syyskuuta 2012

Sipuli

Sipuli on ehkä kaikkein käytännöllisin kasvattaa, koska se on niin perusraaka-aine. Kasvatan yleensä tavallista keltaista sipulia, punasipulia ja vihersipulia.

Sipuleita on helppo kasvattaa. Olen ostanut keväällä kaupasta suoraan sipulin istukkaita ja kylvänyt ne maahan toukokuun lopussa - kesäkuun alussa. Istukkaita kannattaa liottaa vedessä vuorokausi ennen istutusta. 

Kasvulaatikot olen sipulinkin kohdalla huomannut käteviksi. Istukkaat istutetaan 10 cm välein multavaan maahan (tuhkaa ja hiekkaa voi myös lisätä sipulimaahan). Meinaan aina tehdä saman virheen sipulin istutuksessa. Se pitäisi istuttaa multaan niin, että siitä jää n. 1/3 pintaan. Minulla on tapana tuupata se syvemmälle ja eihän siitä hyvää seuraa. Sipuli voi alkaa mädäntyä, varsinkin jos on kovin sateinen kesä. Joten tarkkana sen kanssa. 

Vaikka itse sipulimykeröiden sadonkorjuuta saa odottaa melkein syksyyn asti (viimeksi keräsin ne elokuun lopulla) on niistä kuitenkin iloa kesälläkin. Sipuleiden naatit ovat nimittäin oivaa tavaraa ennen kuin ne alkavat kellastua. Olenpa jopa joskus kuivannut tätä naatti osaakin. 

Satoa korjatessa ylimääräinen multa ravistellaan pois ja naatit katkotaan. Kuulin, että ennen vanhaan oli tapana kierittämällä katkaista naatti, näin kuulemma varmistettiin sipulin kuivuminen. Täytyy myöntää, etten aina jaksa kieritellä ja otan avuksi keittiösakset. Enkä ole huomannut eroa tässä kuivumisen suhteen.






 

Tärkeää kuivatuksessa kuitenkin on, että sipulit asetellaan ilmavasti esim. sanomalehtien päälle lämpimään. On kuitenkin parempi jättää multaa liian paljon pintaan kuin liian vähän. Kerran siistin sipulit niin puhtaaksi, ettei kuivumisesta meinannut tulla mitään. 

Meillä paras paikka on löytynyt ns. pannuhuoneesta, koska se on tarpeeksi lämmin, eikä siellä haittaa jos sipuli tuoksuu. Olen antanut sipuleiden kuivua rauhassa viikon pari. Tämän jälkeen karistelen ne lopuista mullista (jos sitä on vielä sipulin päällä) ja laitan ne puukoreihin tai pajusta tehtyyn sipulikoriin odottamaan käyttöä.