Inspiroivia hetkiä toivottaen, Heidi

Oliko ensin muna vai kana? Tässä tapauksessa se oli muna, koska lähdin rakentamaan tätä blogia raaka-aine tarinoista. Jokainen minun silmissäni erityisen aseman saanut raaka-aine esitellään omana aiheenaan ja niiden takaa löytyy suosikki ruokaohjeitani. Minusta kuva on myös puoliruokaa, joten noudatan omaa näkemystäni myös ruokakuvissa. Toivon, että löydät itsellesi jotain hyvää ja inspiroivaa tästä blogista!

lauantai 1. syyskuuta 2012

Pavut

Vihreitä papuja on ollut kasvimaallamme jo monena kesänä. Jos joku miettii millä aloittaisi hyötypuutarhan viljelyn, niin suosittelen pensaspapuja (tarhapapu) = hyvin helppohoitoisia! 

Lajike, tässä kuvassa on Taitepapu-nimeltään. Se on aikainen papulajike ja satoa siitä saa korjata usein. Siemenet olen kylvänyt touko-kesäkuun vaihteessa suoraan maahan (siemeniä kannattaa liottaa vedessä vrk ennen kylvöä). Jos haluaa nopeuttaa satoa, pavut kannattaa peittää harsolla. Satoa alkaa tulla parin kuukauden päästä, joten yleensä papujen viimeiset sadonkorjuut sijoittuvat elo-syyskuuhun. Sen jälkeen koko kasvin voi repiä maasta kompostiin, koska se on yksivuotinen. 

Kun pavut ovat kerätty, ne pitää keittää (ja ennen sitä mieluiten liottaa vähän aikaa), jotta huonosti sulavat lektiinit tulisivat tehottomiksi. Keittöaika on n. 20 minuuttia, mutta jos papuja halutaan pakastaa kannattaa ne keittää vain n. 5 minuuttia, koska yleensä niitä vielä käsitellään sitten pakkasesta ottamisen jälkeen. Keittämisen jälkeen olen myös jäähdyttänyt osan pavuista ja laittanut ne kerta-annos pusseihin ja pakastimeen talveksi. Papuja voi käyttää lisukkeena, wokeissa, salaateissa ja vain mielikuvitus on rajana kun niitä lisäilee erilaisiin ruokiin. 

Vinkki! Kannattaa säilyttää siemenien ostopakkaukset ja pitää vaikka omaa arkistoa, mitä on ollut maassa minäkin kesänä ja mitkä ovat olleet hyviä ja mitkä ei niin tarpeellisia kasveja. Näin joka kevät/kesä ei tarvitse erikseen miettiä mitä siemeniä ja taimia nyt täytyy ostaa. Kannattaa myös rohkeasti kokeilla "uusia tuttavuuksia", koskaan kun ei tiedä mistä tulee se oma suosikki!


Riisi-tonnikala-papu-salaatti

Täysjyvä riisiä
tonnikalaa
iso makea paprika
vihreitä papuja
kananmunia

Keitä riisit ja kananmunat. Kun riisi on valmista siivilöi se lävikön läpi kylmällä vedellä. Laita kovaksi keitetyt kananmunat kylmään veteen jäähtymään. Höyrytä tai keitä muutama minuutti tuoreita vihreitä papuja. Sekoita salaattiastiaan jäähtynyt riisi, yksi purkki tonnikalaa (vedessä tai öljyssä), pavut sekä pilkottu iso makea paprika. Mausta hyppysellä Herbamare luomu yrttisuolaa ja mustapippuria. Jos salaatista haluaa täyteläisemmän, voi siihen lisätä kermaviiliä, joka käy myös tähän todella hyvin.


Samettiset pavut

Raikas Avokadotahna: 
2 avokadoa
2 valkosipulinkynttä
10 pientä kuutiota fetajuustoa
4 rkl sitruunan mehua
1 tl hunajaa
ripaus sitruunapippuria
ripaus suolaa

Muussaa avokadot, puserra tai pilko hyvin pieneksi murskaksi valkosipuli. Lisää sekaan fetajuustot ja muussaa nekin pieneksi rakeiksi, niin että ne sekoittuu massaan. Mausta sitruunan mehulla, hunajalla, sitruunapippurilla ja suolalla. 

Liota papuja muutama minuutti kylmässä vedessä ja kiehauta niitä sitten n. 15-20 minuuttia, kunnes ne alkaa olla pehmeitä (saavat olla suhteellisen napakoita). Valuta pavut lävikössä ja huuhtele vielä kylmällä vedellä muutaman kerran. Laita pavut tarjoiluastiaan ja sekoita raikas avokadotahna niiden sekaan, kunnes ne saavat samettisen pinnan. Tarjoa lisukkeena. Avokadotahna on myös herkullista dippinä tai salaateissa antamaan lisää raikasta makua.