Inspiroivia hetkiä toivottaen, Heidi

Oliko ensin muna vai kana? Tässä tapauksessa se oli muna, koska lähdin rakentamaan tätä blogia raaka-aine tarinoista. Jokainen minun silmissäni erityisen aseman saanut raaka-aine esitellään omana aiheenaan ja niiden takaa löytyy suosikki ruokaohjeitani. Minusta kuva on myös puoliruokaa, joten noudatan omaa näkemystäni myös ruokakuvissa. Toivon, että löydät itsellesi jotain hyvää ja inspiroivaa tästä blogista!

sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Pakurikääpä

Pakurikääpä innostus alkoi meillä muutama vuosi sitten kun eräs hyvä ystävämme toi palan pakuria ja kehui sitä maasta taivaaseen. Siitä lähti kiihkeä pakureiden saalistus pitkin metsiä ja pakuri varastot alkoivat pikku hiljaa kasvaa. 

Kun pakurin on bongannut puunrungosta (yleensä koivun), kannattaa se poistaa varovasti ja kuivattaa heti miten. Kuivatuksen jälkeen olen pilkkonut sitä pienempiin osiin (n. 5cm x 5cm). Näitä paloja olen käyttänyt teen keittoon. Yhdestä palasta irtoaa paljon terveyttä edistäviä ainesosia ja sitä voi käyttää useamman veden vaihdon ajan (kun pakurista ei enää irtoa väriä, silloin melkein tietää että on aika vaihtaa pala uuteen). Pakurikääpämurske on myös oiva tuote, esim. omaan mysliin (ohje alla). 

Pakurikääpä sisältää runsaasti terveyttä edistäviä antioksidantteja, jotka tukevat kehon luontaista puolustusjärjestelmää. Varsinkin naiset tietävät, että antioksidanteilla on suotuisa vaikutus vanhenemisen estoon. Eli kuka tietää, olisiko tässä tämän vuosisadan nuorennuslääke? Samalla tavalla kuten monet sienet, pakurikin sisältää kehon vastustuskykyä lisääviä polysakkarideja ja polyfenoleja. Mielestäni pakuri on yksi parhaimmista luontaislääkinnän raaka-aineista. 


Pakuri-Mysli

3 dl luomu kaurahiutaleita
1dl kookoshiutaleita
1 dl auringonkukan siemeniä
3 rkl pellavansiemeniä
1 rkl luomu vaniljajauhetta
kuivattua steviaa hyppysellinen
½ tl suolaa

Sekoita kattilassa ja kuumenna kiehuvaksi:
½ dl (oliivi)öljyä
½ dl hunajaa
½ dl vaahterasiirappia
2 rkl fariinisokeria

Lisää lopuksi valmiiseen mysliin:

1 dl rusinoita
2 rkl kuivattua pakurimurskaa / jauhetta

Sekoita kuivat aineet kattilassa sekoitettuun seokseen. Levitä ilmavasti pellille ja paista uunissa 170 astetta 10 min, sekoita 10 min jälkeen, 5+5 min, kunnes kullanruskeita. 
Ole varovainen, ettei mysli pala. Myslin tulee olla mieluumin liian vaaleata kuin liian tummaa. Lisää lopuksi valmiiseen mysliin rusinat ja kuivattua pakurimurskaa / jauhetta.