Inspiroivia hetkiä toivottaen, Heidi

Oliko ensin muna vai kana? Tässä tapauksessa se oli muna, koska lähdin rakentamaan tätä blogia raaka-aine tarinoista. Jokainen minun silmissäni erityisen aseman saanut raaka-aine esitellään omana aiheenaan ja niiden takaa löytyy suosikki ruokaohjeitani. Minusta kuva on myös puoliruokaa, joten noudatan omaa näkemystäni myös ruokakuvissa. Toivon, että löydät itsellesi jotain hyvää ja inspiroivaa tästä blogista!

perjantai 21. syyskuuta 2012

Ruusukaali


Ruusukaali on suhteellisen vaativa kasvattaa. Se on myös aika hidas kasvamaan, joten kärsivällisyyttä tarvitaan. Tämä ei kuitenkaan poista halujani kasvattaa sitä omassa maassani, koska jokainen pieni ruusukaalin nuppu on kuin uniikki taideteos. Lisäksi ruusukaali sisältää runsaasti C-vitamiinia, valkuaisaineita ja rautaa.

Olen esikasvattanut ruusukaalit keväällä samaan aikaan kuin muutkin kaalit. Myös ruusukaalin taimet saavat harson päällensä kun ne siirretään avomaalle. Jotkut varmistavat vielä tuholaisten poissa pysymisen levittämällä tuhkaa päälle. Tänä vuonna kokeilin myös miten ruusukaali menestyy kasvihuoneessa, mutta kun vertailin avomaalla ja kasvihuoneessa kasvattamiani ruusukaalia, näillä ei ollut juuri ollenkaan eroa, joten kasvulaatikko avomaalla on ehkä se ideaalisin kasvupaikka ruusukaalille, kunhan saa pidettyä tuholaiset poissa kaalipenkistä.

Ruusukaali kestää hyvin kylmää, jopa pakkasta, joten sen satokausi on varsin pitkä. Sen voi korjata viimeisimpien kasvien joukossa syksyllä. Vaatii pientä sorminäppäryyttä kun kerää ruusukaalin varteen kiinnittyneet pikkukerät, mutta yleensä ne saa napsittua ihan käsin, eikä siihen tarvitse mitään apuvälineitä. 

Ruusukaalilla saa myös kasvisruokiin kivasti vaihtelua ja miedon makunsa vuoksi sitä voikin soveltaa laidasta laitaan. Pelkkänä höyrytettynä lisuukkeenakin se on kaunista ja herkullista ruokaa, mutta jos haluaa niin voi lisätä nokareen voita tai kaataa joukkoon hieman extra virgin oliiviöljyä. Meillä ruusukaali on erityisesti lasten suosiossa ja joka syksy sitä hieman harmittelee jos sato on jäänyt pieneksi.


Vihreä lisuke

Ruusukaalia
Parsakaalia
Purjoa
Selleriä
Öljyä
Auringonkukan siemeniä
ripaus suolaa ja mustapippuria
(Aurajuustoa)

Pilko kaikki vihannekset. Höyrytä ruusukaaleja ja parsaa hetki kattilassa. Heitä pannulle tilkka öljyä ja lisää purjo ja selleri. Freesaa vähän aikaa ja lisää kaalit joukkoon. Sekoittele kuumalla pannulla vähän aikaa ja jos haluat voit laittaa kannen päälle ja antaa muhia kannen alla miedolla lämmöllä muutaman minuutin.

Lisää joukkoon auringonkukan siemenet. Jos haluat lisukkeesta täyteläisempää, niin lisää joukkoon aurajuustoa. Sekoita niin, että juusto sulaa ja lisukkeesta tulee kiinteämpää. Erinomaista esim. savustetun lohen kera tai Aurinkoisten kanafileiden kanssa (katso ohje alla).  



Aurinkoiset kanafileet

1-2 rkl öljyä (extra virgin oliiviöljy)
1/2 sipuli
2- 3 kynttä valkosipulia
1 cm pala inkivääriä
1 tl sitruunaruohoa
400 g kanan (tai kalkkunan) fileitä
2dl luomu ruokakermaa  
1 tl sitruunapippuria
ripaus herbamare yrttisuolaa
1 rkl soijaa
1 tl curry maustetta
1 tl kurkumaa
(kokonaisia korianteleita ja kuminaa)
tuoretta persiljaa
 
Kuori ja pilko sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Freesaa ne nopeasti öljyn kanssa kuumalla pannulla. Lisää sitruunaruoho ja kanan tai kalkkunan fileet pannulle ja paista muutama minuutti kummaltakin puolen. Laske lämpötilaa ja kaada joukkoon ruokakerma. Mausta sitruunapippurilla, yrttisuolalla, soijalla, curryllä ja kurkumalla. Jos haluat lisää intialaista lämmintä makua, voit lisätä myös muutaman kokonaisen koriantelin ja kuminan siemeniä. Laita kansi päälle ja anna hautua miedolla lämmöllä n. 10-15 minuuttia kunnes fileet on tarpeeksi mureita. Lisää persilja juuri ennen tarjoilua ja nauti esim. vihreällä kasvislisukepedillä. 
 
Ruusukaali-katkarapu-paella

2-3 kynttä valkosipulia
1 cm pala inkivääriä
1 rkl öljyä 
1-2 dl ruusukaaleja
1 selleri
1/2 parsakaali
200g bulguria tai täysjyvä couscousta
100- 180 g katkarapuja 
1 sitruuna tai 2 rkl sitruunatiivistettä
2 rkl soijaa
ripaus sitruunapippuria

Ota katkaravut sulamaan huoneen lämpöön, jos käytät pakastettuja katkarapuja. 
Huuhtele ja paloittele parsakaali. Höyrytä noin 5 minuuttia parsakaalia ja ruusukaalia kattilassa. Paloittele selleri. Keitä vesi ja lisää bulguria tai täysjyvä couscousta ja anna tekeytyä kannen alla vaaditun ajan (n. 6 min). 

Kuori ja pilko pieniksi paloiksi valkosipulin kynnet ja inkivääri. Lorauta öljyä hieman pannulle ja paista valkosipulia ja inkivääriä muutama sekunti pannulla. Lisää selleri, ruusukaalit ja parsakaalit. Freesaa nopeasti ja laske lämpötilaa. Ota valmis bulguri tai couscous kattilasta ja tarkista ettei siitä lähde enää vettä. Lisää ne pannulle ja sekoittele. Lisää sitruunan mehu, soija ja mausteet. Valuta sulaneista katkaravuista vesi pois ja lisää pannulle. Älä paista enää vaan sekoittele ne joukkoon niin että lämpenevät (menevät sitkeäksi jos niitä paistaa pitkään). Voit lisätä myös kampasimpukoita joukkoon jos haluat enemmän merenelävien makua mukaan.