Inspiroivia hetkiä toivottaen, Heidi

Oliko ensin muna vai kana? Tässä tapauksessa se oli muna, koska lähdin rakentamaan tätä blogia raaka-aine tarinoista. Jokainen minun silmissäni erityisen aseman saanut raaka-aine esitellään omana aiheenaan ja niiden takaa löytyy suosikki ruokaohjeitani. Minusta kuva on myös puoliruokaa, joten noudatan omaa näkemystäni myös ruokakuvissa. Toivon, että löydät itsellesi jotain hyvää ja inspiroivaa tästä blogista!

lauantai 1. syyskuuta 2012

Tyrni

Tyrni on hyvin terveysvaikutteinen puumainen pensas. Tyrnimarjoissa on hurjia määriä C-vitamiinia, jopa 360 mg/100 g marjan syötävästä osasta (kasvikunnan korkeimpia). Tyrnimarjojen kerääminen on oma prosessi sinällään jos ei ole siihen tarkoitettua puristinta, koska tyrnipensaan oksat ovat hyvin piikikkäät. 

Kylmäpuristettu tyrni mehu on ideaalisin tapa nauttia tyrniä. Itse myös pakastan tyrnin marjoja kerta-annos pakastepusseihin, joita otan sitten pakkasesta tarpeen tullen.
Tyrnikiisseli on varma valinta, samoin tyrnillä höystetyt erilaiset jälkiruoat. 


Heidin tyrnijuustokakku

Pohja 1:
200 g murskattuja murokeksejä (2/3 osaa) +
tyrnimuroja (1/3 osaa) tai mysliä
75 g voita (sulatettuna)

Pohja 2:
itse tehtyjä marenkeja murskattuna

Vaniljakreemi täyte: 
2 dl luomu kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria 
1 rkl vanilja jauhetta tai 1 vaniljatanko
 2-3 liivatelehteä
2 rkl vettä

Tyrnikiille:
2-3 dl tyrnimehua
3 liivatelehteä (tai vaihtoehtoisesti perunajauhoja)

Pohja 1: Murskaa murokeksit ja tyrnimurot ja sekoita sula voi seokseen. Levitä seos kauttaaltaan laakeaan piirakkavuokaan. Laita jääkaappiin kovettumaan.

Vaniljakreemi: Laita kaikki (6 kpl) liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja lisää siihen tomusokeri, tuorejuusto sekä vanilja. Kiehauta liedellä vesi nopeasti ja ota liivatteet pois kylmästä vedestä ja lisää puolet niistä kuumaan veteen. Anna seoksen hieman jäähtyä, ennen kuin lisäät sen vaniljakreemi täytteeseen.  

Ota piirakkavuoka pois jääkaapista. Murentele muutama marenki pohjan päälle. Lisään tämän päälle vaniljakreemi ja laita uudelleen jääkaappiin (muista kelmuta, ettei jääkaapista lähde epätoivottuja hajuja ja makuja). Anna hyytyä noin tunti.

Tyrnikiille: Kiehauta kattilassa nopeasti tyrnimehu ja ota loput liivatteet pois kylmästä vedestä ja lisää ne tyrnimehuun. Anna jäähtyä hetki ja kun kiille alkaa kiinteytyä, ota juustokakku jääkaapista ja levitä tyrnikiille kreemin päälle. Suojaa kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli.