Inspiroivia hetkiä toivottaen, Heidi

Oliko ensin muna vai kana? Tässä tapauksessa se oli muna, koska lähdin rakentamaan tätä blogia raaka-aine tarinoista. Jokainen minun silmissäni erityisen aseman saanut raaka-aine esitellään omana aiheenaan ja niiden takaa löytyy suosikki ruokaohjeitani. Minusta kuva on myös puoliruokaa, joten noudatan omaa näkemystäni myös ruokakuvissa. Toivon, että löydät itsellesi jotain hyvää ja inspiroivaa tästä blogista!

lauantai 1. syyskuuta 2012

Sienet

Sienet ovat mitä parhainta ilmaista ruokaa metsästä. Tarvitsee vain tuntea muutama helppo sienilajike ja jo niillä pääsee alkuun.

Elo-syyskuu on parasta sienestys aikaa. Koska metsäsieniä mielellään haluaisi nauttia myös talvella, olenkin pakastanut ja kuivattanut niitä. Erityisesti mustatorvisienet ovat erinomaisia kuivatettuina. Niitä voi heittää esimerkiksi jauhelihakastikkeen sekaan. Pelkistä sienistä tehty kastikekin on makuhermoja hellivä kokemus. Muita suosikki sieniäni ovat tatit ja kanttarellit.
 
Kuvassa näkyvä kuusenherkkutatti on sienien luksusta ja niitä viedäänkin tiuhaan tahtiin syksyllä Suomesta Italiaan.





Vuohenjuustokanttarellipaistos

Kuullota pannussa öljyn kanssa pinaattia, purjoa, parsakaalia sekä kanttarrelleja. Kaada täytteet uunivuokaan. Levitä päälle vuohenjuusto viipaleet. Riko 5-7 kananmunaa kulhoon ja levitä lopuksi munat kasvisten ja sienien päälle niin, että se peittyy hyvin. Uuniin n. 200 astetta ja 20-25 minuuttia, kunnes saanut kauniin ruskean pinnan. 



Sieni-kasvis piirakka

Pohja:
2 ½ dl täysjyvä vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita
2 rl vettä

Esipaista 225 asteessa 10 – 13 minuuttia.

Täyte
2 dl tuoretta pinaattia
1 purjo
1 selleri
puolikas parsakaali
2-3 dl sieniä
n. 80 grammaa Aurajuustoa
1 dl kermaa
3 munaa
mausteiksi valkopippuria ja suolaa

Ota esipaistettu pohja pois uunista.
Kuullota pannussa voin kanssa pinaattia, purjoa, selleriä, parsakaalia sekä sieniä.
Kaada 1 dl kermaa joukkoon ja puoli pakettia aurajuustoa. Mausta hyppysellisellä valkopippuria ja suolaa. Kun seos on jäähtynyt, lisää 3 munaa ja kaada täytteet uunista otetulle esipaistetulle pohjalle. Laske lämpötila 200 asteeseen ja anna olla vielä 20 minuuttia / kunnes pinta on ihanan ruskea. 


Sienipizzat

Pohja:
2 dl vettä
25 g hiivaa
1/2 tl suolaa
1/2 rkl hunajaa
2 rkl öljyä
1rkl pellavarouhetta
1 rkl turkkilaista luomu jogurttia
n. 2 dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 2 1/2 dl vehnäjauhoja (esim. luomu viljainen tai muu vastaava) 

Sienikasvis täyte:
2-3 valkosipulin kynttä
3 dl sieniä 
puolikas selleri
puolikas purjo
1 iso makea paprika
n. 80 g (puolikas paketti) Aurajuustoa
hyppysellinen valkopippuria ja suolaa

1 prk tomaattipyrettä
3 rkl luomu ketsuppia
200 g juustoraastetta (esim. gouda) 

Kuullota pienessä määrässä voita valkosipulit ja sienet kattilassa. Lisää loput kasvikset ja freezaa hyvin kevyesti, mausta. Ota pois liedeltä ja lisää aurajuusto. Levitä täyte tomaattipyreellä ja ketsupilla vuorattuun pohjaan. Lisää päälle vielä juustoraaste. Paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia, kunnes kypsä.

Kuusenherkkutatti täyte:
1 iso kuusenherkkutatti
200 g  juustoraastetta (esim. gouda) 
1 prk tomaattipyrettä
3 rkl luomu ketsuppia









Helppo kanttarellipasta
200g  luomu täysjyväfusilleja
1/2- 1 sipuli
25 g voita
3-4 dl kanttarelleja
120 g smetanaa
1 kananmuna
valkopippuria ja suolaa

Keitä fusilleja runsaassa vedessä n. 13 minuuttia. Valuta vesi pois ja jätä kattilaan.
Pilko sipuli pieneksi paloiksi ja kanttarellit muutamaan osaan. Lisää pannulle nokare voita ja sipulit. Paista vähän aikaa, niin että sipuli alkaa pehmetä, lisää joukkoon kanttarellit. Paista pari minuuttia ja lisää sitten smetana. Mausta ripauksella valkopippuria (varo, ettei mene liikaa) ja suolaa. Sekoita ja kaada kanttarelli seos fusillien päälle. Lisää joukkoon vielä raaka kananmuna, joka sitoo pastaa paremmin. Tarkista maku ja lisää vielä yrttisuolaa jos tarvis. Tarjoile esim. keitettyjen porkkanoiden ja persiljan kera. Myös ripaus parmesaania päälle tekee ihmeitä!  

Sieni-pekoni pasteijat
3-4 dl luomu pitkäjyväistä täysjyväriisiä
2 kynttä valkosipulia
1 sipuli
1 pkt pekonia
2 dl sieniä (esim. kanttarelleja tai tatteja)
1 dl purjoa
1 dl selleriä
1 pkt ruohosipuli tuorejuustoa
3 keitettyä kananmunaa
n. ½ tl valkopippuria
2-3 rkl yrttisuolaa
tuoretta persiljaa
1-2 kananmunaa + 1 kananmuna voiteluun
1 paketti voitaikinaa 

Keitä runsaassa vedessä täysjyväriisiä 45 minuuttia. Keitä myös 3 kananmunaa (ainakin 6 min).  Kuori ja pilko valkosipuli ja sipuli. Leikkaa myös valmiiksi purjo ja selleri sekä pilko pekoni pieneksi paloiksi, samoin sieniä voi paloitella hieman. Pirskauta vähän öljyä pannulle ja heitä sipulit joukkoon. Lisää pekonit ja paista kypsiksi. Lisää sienet, purjo ja selleri. Freesaile vähän aikaa pannulla ja lisää sitten tuorejuusto niin että sekoittuu mukavasti joukkkoon. Mausta seos valkopippurilla, yrttisuolalla ja persiljalla. Ota seos pois pannulta.
Ota voitaikina pakasteesta sulamaan. Valuta riisit ja lisää ne seokseen. Kuori ja pilko kovaksi keitetyt kananmunat ja lisää nekin mukaan. Lisää vielä lopuksi täytteeseen 1-2 kananmunaa, jotta se tulee kiinteämmäksi.
Paloittele voitaikina levyt puoliksi ja kauli niitä hieman isommiksi neliöiksi, jotta täyte mahtuu niihin hyvin. Ota nokare täytettä ja lisää se voitaikina palan päälle. Sulje kuori niin, että pasteijasta tulee kolmion muotoinen. Asettele leivinpaperin päälle pellille ja sulje vielä saumat haarukalla vedellen. Riko yksi kananmuna ja voitele sillä pasteijat ennen uuniin laittamista. Paista 200 astetta, n. 15 minuuttia, kunnes pasteijat ovat saaneet kauniin ruskean pinnan.

Vinkki! Jätä pekoni pois ja saat kasvis-sienitäytteisiä pasteijoita, jotka kelpaavat myös kasvisruokavaliota noudattaville. 

Sienilihapullat kermaisessa tomaattikastikkeessa
ja porkkana-persiljaperunamuusi

Sienilihapullat:
1 dl luomukorppujauhoja
1/2 dl vettä
2 kananmunaa
yrttisuolaa
mustapippuria
grillausmaustetta
400 g luomunaudanjauhelihaa
1-2 dl metsäsieniä (esim. suppilovahveroita)

Sekoita korppujauhot, vesi, kananmunat ja mausteet. Anna turvota hetken. Lisää jauheliha ja sienet. Pyörittele lihapullat ja paista 200 asteessa n. 20 minuuttia. 

Kermainen tomaattikastike:
20 g voita
1 sipuli
1 luomulihaliemikuutio
1/2 dl vehnäjauhoja
2-3 dl vettä  
70 g tomaattipyrettä
2 dl luomuruokakermaa

Kuori ja pilko sipuli pieniksi paloiksi. Lisää pannulle nokare voita ja sipulikuutiot. Paista hetken verran, niin että pehmenevät hieman. Lisää luomulihaliemikuutio sekaan ja sekoita. Lisää seuraavaksi vehnäjauhot ja sekoita. Lisää vesi ja kiehuta niin, että seos tasaantuu. Sekoita mukaan tomaattipyrettä, sekä lopuksi kerma. Lisää kastikkeeseen paistetut lihapullat ja anna pehmentyä hetken verran kannen alla. 

Porkkana-persiljaperunamuusi:
6-8 perunaa
3 porkkanaa
1-2 dl maitoa
25 g voita
2-3 rkl tuoretta persiljaa
yrttisuolaa
50-100 g fetajuustoa 

Kuori ja keitä perunat runsaassa vedessä (veteen voi lisätä hyppysellisen ruusu- tai merisuolaa). Kuori porkkanat ja pilko pitkittäissuunnassa neljään osaa. Voit keittää porkkanat yhdessä perunoiden kanssa. Kun alkavat olla pehmeitä, poista suurinosa vedestä (jätä kuitenkin pohjalle hieman keitin vettä) ja ota porkkanat pois kattilasta. Muussaa perunat ja lisää voita ja maitoa, sen verran että lopputulos on kuohkeaa ja sopivan tiivistä. Pilko porkkanoita muutamaan osaan ja heitä ne muusin sekaan. Lusikoi fetajuustosta pieniä paloja juustoa sekaan ja mausta vielä hyppysellisellä yrttisuolaa. Lisää lopuksi osa persiljasta ja käytä loput annoksen koristeluun.