Inspiroivia hetkiä toivottaen, Heidi

Oliko ensin muna vai kana? Tässä tapauksessa se oli muna, koska lähdin rakentamaan tätä blogia raaka-aine tarinoista. Jokainen minun silmissäni erityisen aseman saanut raaka-aine esitellään omana aiheenaan ja niiden takaa löytyy suosikki ruokaohjeitani. Minusta kuva on myös puoliruokaa, joten noudatan omaa näkemystäni myös ruokakuvissa. Toivon, että löydät itsellesi jotain hyvää ja inspiroivaa tästä blogista!

perjantai 21. syyskuuta 2012

Munakoiso

Vielä on esiteltävä minun vähäsatoinen, mutta kovasti odotettu, eikä niin perisuomalainen vihannes: munakoiso.

Olen ostanut munakoison taimet ja sitten siirtänyt ne kasvihuoneeseen kasvamaan isoihin multasäkkeihin. Yhteen säkkiin sopii hyvin kaksi munakoison taimea. 

Munakoiso kasvattaa kauniit, vaalean violetit kukat, joista sitten kasvaa itse syötävä munakoison hedelmä. Satoa en ole saanut munakoisosta paljon. Yhdestä taimesta tulee noin kaksi munakoisoa, parhaimmassa tapauksessa neljä. En usko, että munakoiso menestyy avomaalla, koska se pitää lämpimästä ja siksi kasvihuone tai sisätilat onkin Suomessa ainut vaihtoehto kokeilla munakoison kasvatusta. Olen lannoittanut munakoisoa pari kertaa kesässä kanankakkarakeilla ja muutaman kerran olen sitä latvonut. 

Kovasti odotetut munakoisot ovat valmiita vasta loppu syksystä. Nyt on jo kohta syyskuun loppu ja tähän mennessä olen kerännyt vasta yhden täysimittaisen munakoison kasvihuoneesta. Neljä-viisi munakoisoa odottaa siis vielä kasvamistaan, kaiken kaikkiaan laitoin kesällä kasvamaan neljä munakoison tainta. Että hurjalla sadolla noilla ei juhlita, mutta ne syödäänkin sitten oikein erityisenä kun ovat niin harvinaista herkkua

Suussa sulavat munakoisot

1 munakoiso
2-3 kynttä valkosipulia
öljyä
mustapippuria ja suolaa

Leikkaa munakoiso viipaleiksi. Kuori ja pilko valkosipulin kynnet pieniksi paloiksi. Kuumenna pannulla reilusti oliiviöljyä ja lisää valkosipulit. Sekoita hieman ja lisää hyppysellinen suolaa ja mustapippuria. 

Asettele munakoison viipaleet öljyyn ja käännä niitä muutaman kerran, niin että ne ovat imeneet itseensä oliiviöljyä. Lisää oliiviöljyä, jos munakoisot jäävät kovin kuiviksi. Paista matalalla lämmöllä n. 10 minuuttia, kunnes munakoison palat ovat pehmeitä. Tarjoa esim. Vihreän lisukkeen, kevyesti haudutettujen paprikoiden ja tomaattimurskassa haudutettujen viininlehtikääryleiden kera.