Inspiroivia hetkiä toivottaen, Heidi

Oliko ensin muna vai kana? Tässä tapauksessa se oli muna, koska lähdin rakentamaan tätä blogia raaka-aine tarinoista. Jokainen minun silmissäni erityisen aseman saanut raaka-aine esitellään omana aiheenaan ja niiden takaa löytyy suosikki ruokaohjeitani. Minusta kuva on myös puoliruokaa, joten noudatan omaa näkemystäni myös ruokakuvissa. Toivon, että löydät itsellesi jotain hyvää ja inspiroivaa tästä blogista!

maanantai 3. syyskuuta 2012

Purjo

Syksy tekee tuloaan ja kohta on taas aika kerätä purjosato. 

Laitoin purjosipulia esikasvatukseen keväällä huhtikuussa lasiterassille. Terassi on etelään päin, joten siinä purjot saavat paljon keväistä auringonvaloa. Taimet menestyivät hyvin, kunhan vaan muisti kastella niitä päivittäin :)
Koska purjon kasvuaika on pitkä, kannattaa esikasvattaa taimet. Siinäkin menee aikaa ainakin pari kuukautta. Esikasvatuksessa olen laittanut siemenet aika tiuhaan (n. 5 cm välein), koska siirrän ne pihalle kasvulaatikkoon kun ne ovat n. 10 cm pitkiä. Purjon taimissa on pitkät juuret, joten kannattaa olla varovainen kun näitä upottaa uuteen multaan, etteivät juuret vahingoitu. Ja aina kannattaa varmistaa, että ne ovat suoraan alaspäin, eivätkä jää myttyyn.

Purjoa voi käyttää vaikka päivittäin ruoanlaitossa. Se on mitä monipuolisin hyvän maun antaja. Kun purjosipuli on valmis kerättäväksi, se kannattaa pilkkoa heti pieniksi paloiksi. Tämä on hieman aikaa vievää, mutta kun purjot ovat kauniina, pieninä paloina, niitä on helppo kuivattaa tai pistää suoraan sellaisenaan annospusseihin pakastimeen. Selleri + purjo on hyvä yhdistelmä. Jos kasvatat kumpaakin näistä, kokeile myös yhdistää niitä kuivattuna pienenä murskana ja lisää vielä mukaan merisuolaa jos haluat valmiin yrttisuolamausteen!

Hienostuneet liha-kasvispyörykät

1 dl korppujauhoja
2- 3 rkl turkkilaista luomujogurttia
1 rkl luomu kasvisliemijauhetta
2 dl porkkana raastetta
1 dl purjoa silputtuna
2 kynttä valkosipulia
2 kananmunaa
1 tl sitruunan mehua (tai tiivistettä)
1 rkl yrttisuolaa
tuoretta persiljaa
ripaus sitruunapippuria
ripaus inkiväärijauhetta
3 rkl auringonkukan  siemeniä
400 g luomujauhelihaa

Sekoita astiassa korppujauhot ja turkkilainen jogurtti. Anna seista hetken, että jauhot turpoavat. Raasta porkkanat rouheaksi raasteeksi ja pilko purjo pieniksi n. puolen sentin paloiksi. Pilko tai puserra valkosipulin kynnet. Lisää kasvisliemijauhe, porkkanaraaste ja purjo korppujauho-jogurtti seokseen (jos korppujauho-jogurtti seos on liian kiinteää, tässä vaiheessa se notkistuu kun porkkanasta irtoaa nestettä). 

Sekoita kananmunat seokseen ja mausta tilkalla sitruunan mehua, yrttisuolalla, tuoreella persiljalla (voi käyttää myös koristeluun!), sitruunapippurilla ja inkiväärijauheella. 
Heitä sekaan vielä pähkinäistä aromia antamaan auringonkukan siemeniä, sekä lopuksi jauheliha. 

Tarkista vielä maku ja ala pyörittelemään pieniä pyöryköitä (halkaisijaltaan n. 3 cm). Tästä annoksesta tulee yksi pellillinen eli n. 37-40 pientä pyörykkää. Voit paistaa pyörykät voissa pannulla tai kaloreita säästäen uunissa, 200 asteessa n. 20 minuuttia.    
Tarjoa esim. Samettisten papujen ja Basilikaisen salaatin kera

Vinkki! Jos haluat kasvis-version, jätä pois jauheliha ja lisää porkkanaraastetta ja purjoa muutama desilitra enemmän, kunnes seos on tarpeeksi kiinteää!