Inspiroivia hetkiä toivottaen, Heidi

Oliko ensin muna vai kana? Tässä tapauksessa se oli muna, koska lähdin rakentamaan tätä blogia raaka-aine tarinoista. Jokainen minun silmissäni erityisen aseman saanut raaka-aine esitellään omana aiheenaan ja niiden takaa löytyy suosikki ruokaohjeitani. Minusta kuva on myös puoliruokaa, joten noudatan omaa näkemystäni myös ruokakuvissa. Toivon, että löydät itsellesi jotain hyvää ja inspiroivaa tästä blogista!

lauantai 1. syyskuuta 2012

Laventeli

Laventeli on monivuotinen aromaattinen kasvi, jonka siniset kukat sijaitsevat tähkämäisissä kukinnoissa varsien latvoissa.

Olen itse kasvattanut laventelia kukkapenkissä ja ilokseni huomannut, että sen talvehtiminen on onnistunut loistavasti. Heitin siemenet multaan toissa keväänä ja luulin ettei se lähtenyt siitä, mutta seuraavana kesänä se lähtikin hurjaa vauhtia kasvuun ja on nyt levinnyt mahtavaksi pehkoksi.

Laventeli on enemmän hajuste- ja koristekasvi kuin mauste, mutta olen käyttänyt sitä myös leivontaan hyvällä menestyksellä. 







Laventeli rentouttaa, alentaa verenpainetta ja laukaisee kouristuksia. Tuoreesta tai kuivatusta kasvista tehtyä teetä voi nauttia sisäisesti rauhoittavana rohtona unettomuuteen, sydämentykytykseen ja päänsärkyyn sekä ruuansulatusvaivoihin. Laventelilla on myös virtsaneritystä lisäävä vaikutus. Laventelin eteerinen öljy tappaa bakteereita, ehkäisee ihotulehduksia ja edistää haavojen arpeutumista; se on ulkoisesti hyvä rohto pieniin palovammoihin, auringonpolttamiin, haavoihin ja hyönteisten pistoihin. Laventeli lisää ulkoisesti käytettynä myös pintaverenkiertoa. Kukista tehtyä keitettä käytetään mm. mustelmien ja turvotusten hoitoon. Olen myös lisäillyt laventelia mm. omiin luomu kasvonaamioihin sekä kuorintoihin.

Laventeli marengit

3 kananmunan valkuaista
7 rkl sokeria 
1 rkl laventelijauhetta

Erottele keltuaiset ja valkuaiset kananmunista. Vatkaa valkuaiset ja sokeri vatkaimella paksuksi vaahdoksi. Seos on valmista kun käännät kupin ylösalaisin, eikä marenkivaahto tipu päällesi. 
Lisää laventeli. 
Ripottele hieman perunajauhoja leivinpaperille ja pursota tai lusikoi haluamasi kokoisia kokkareita pellille (kuitenkin suurinpiirtein samankokoisia).
Paista uunissa 100 asteessa ainakin 1 tunti (mieluiten puolitoista) ja pienennä uuni 50 asteeseen ja anna marenkejen kuivua uunissa muutaman tunnin (vaikka yön yli jos maltat).
Tarjoa sellaisenaan tai yhdistele muihin jälkiruokiin.

Vinkki! Laventelin sijasta marenkeihin voi kokeilla esim. piparminttu- tai kamomillajauhetta!