Inspiroivia hetkiä toivottaen, Heidi

Oliko ensin muna vai kana? Tässä tapauksessa se oli muna, koska lähdin rakentamaan tätä blogia raaka-aine tarinoista. Jokainen minun silmissäni erityisen aseman saanut raaka-aine esitellään omana aiheenaan ja niiden takaa löytyy suosikki ruokaohjeitani. Minusta kuva on myös puoliruokaa, joten noudatan omaa näkemystäni myös ruokakuvissa. Toivon, että löydät itsellesi jotain hyvää ja inspiroivaa tästä blogista!

maanantai 3. syyskuuta 2012

Kukkakaali

Kukkakaalin kasvatus ei ole helpoimmasta päästä, mutta se on antoisaa kun saa kerätä puhtaan valkoiset tai sitten trendi purppuran väriset kukkakaalit ruokalautaselle.

Kukkakaali vaatii esikasvatuksen Suomen ilmastossa. Jotta ehtisi saada hyvin satoa, esikasvatus pitäisi aloittaa sisätiloissa jo huhtikuun puolessa välissä. Reilusti kasvaneet taimet (ainakin 2kk esikasvatusta) voi istuttaa avomaalle. Suosittelen harsolla peittämistä, koska kukkakaali houkuttelee tuhohyöteisiä kuten kirppoja apajille. Kun kukkakaalit ovat tarpeeksi isoja, harsot voi poistaa. Kannattaa kuitenkin tarkkailla kukkakaalin lehtiä siltä varalta että niistä löytyy kirppoja tai toukkia ja poistaa ne heti jos niitä löytyy. En ole koskaan myrkytellyt millään kaaleja. Mieluumin kokeilisin esimerkiksi kylmää vettä tai jotkut käyttävät myös mäntysuopavettä tähän tarkoitukseen.

Kukkakaalin alimpia sekä kellertäviä lehtiä kannattaa käydä napsimassa pois, jotta itse kukinto saa enemmän ravintoa kasvaakseen isommaksi. Ruohosilppu käy hyvin lannoitteesta myös kaaleille.

Kukkakaali leikataan irti veitsellä rungosta. Tämän jälkeen se ei tee enää uutta kukintoa, joten sen voi kompostoida. Kukkakaali on parhaimmillaan kun se paloitellaan ja höyrytetään kattilassa muutaman minuutin ajan. Sen jälkeen se on herkullista kermaviili dipin kanssa. Pakastan myös kukkakaalia jos saan runsaan sadon. Esikäsittelen eli höyrytän tai keitän sitä muutaman minuutin, jäähdytän kylmän veden alla ja laitan kerta-annos pusseihin.