Inspiroivia hetkiä toivottaen, Heidi

Oliko ensin muna vai kana? Tässä tapauksessa se oli muna, koska lähdin rakentamaan tätä blogia raaka-aine tarinoista. Jokainen minun silmissäni erityisen aseman saanut raaka-aine esitellään omana aiheenaan ja niiden takaa löytyy suosikki ruokaohjeitani. Minusta kuva on myös puoliruokaa, joten noudatan omaa näkemystäni myös ruokakuvissa. Toivon, että löydät itsellesi jotain hyvää ja inspiroivaa tästä blogista!

lauantai 1. syyskuuta 2012

Tomaatti

Tomaatti on joka kesäinen must-must kasvi, joka menestyy hyvin kasvihuoneessa. 

Tässäkin helppous on valttia. Kasvihuoneen seinät vuorataan isoilla muovilaatikoilla ja niihin heitetään kasvusäkit. 

Yhteen kasvusäkkiin mahtuu kaksi taimea mainiosti, joten vain pienet viillot muovisäkkiin ja tomaatin taimen sinne. 

Olen huomannut, että varsinkin lämpimänä heinäkuuna tomaatteja tarvitsee kastella päivittäin. Minitomaatit ovat niin makeita, että ne melkein häviävät pensaista luonnonmukaisina karkkeina. 


Tänä kesänä kokeilin myös keltaisia minitomaatteja ja niissäkin maku oli kohdallaan. 

Tomaatteja on runko tai pensas lajikkeita. Muistathan vetää narut katosta, joita pitkin runkotomaatit pääsevät kiipeämään. Lisäksi on hyvä käydä karsimassa myös alimpia lehtiä pois, jotta kehittyvät hedelmät saavat tarvittavan ravinnon (eikä tarvitse välttämättä antaa lisäravinteita), Hyvä vinkki on myös poistaa runkotomaateista lehtihankoihin kasvavat sivuversot eli varkaat viikoittain.

Salsa 

4 isoa tomaattia
2 isoa sipulia
2 paprikaa
1 rkl sokeria
1 tl merisuolaa
2-3 valkosipulin kynttä
vettä
maun mukaan:
chiliä
jalopenoa

Pilko kasvikset ja laita kaikki aineet laakeaan kasariin tai kattilaan. Lisää vettä ensin pari desiä, niin että ainakin puolet kasviksista peittyy siihen. Anna hiljalleen kuplia kannen alla n. parisen tuntia, riippuen siitä minkälaisen koostumuksen haluaa. Lisää myös vettä jos seos alkaa keittyä liikaa kasaan. Jos purkitat salsan, niin se säilyy hyvin jääkaapissa (ainakin kuukauden). Muista kuitenkin antaa sen jäähtyä lasipurkissa, ennen kuin laitat kannen kiinni ja viet sen kylmään.